CURVA BIRRO

Passionerat, subjektivt, poetiskt och välskrivet. Marcus Birro skriver om EM i fotboll. Prisbelönad, omstridd men alltid med tusen ton kärlek till fotbollen.

Jag vet varför Zlatan är så lycklig just nu.

Publicerad 2016-05-31 16:28:00 i Allmänt,

- Vill du veta vilka som vinner EM, frågar baristan bakom disken inne på Cafe´dello Sport vid Hornstull i Stockholm...
 
Jag dricker min dubbelespresso och sneglar på honom.
 
- Så klart jag villl, svarar jag.
-Polen, svarar baristan och ler...
 
Det blir helt tyst. Verkligen på allvar helt tyst...
Jag letar efter något att säga. Kaffemaskinen fräser och baristan ser ut som en man som just vunnit 2,1 miljoner på Lotto.
 
- Kom ihåg var du hörde det först.
- Vadå Polen, utbrister jag. Jag trodde du var italienare...
-Jag är från Polen.
- Det förklarar varför du tror Polen vinner.
- De har bästa laget...
 
Jag vet inte som chockar min kaffestund mest, att stadens bästa barista inte är från Italien, eller att karln på riktigt tror att Polen vinner EM.
 
Jag intar ett fönsterbord (under en affisch med Gli Azzurri från 1982) och tänker på Zlatan. Jag brukar inte tänka så ofta på den gode Ibrahimovic. När han spelade i Milan tänkte jag mycket på honom... När han spelade i Inter också och när han 2004 spelade för Juventus bodde jag i Italien och tänkte på honom nästan hela tiden...
 
Men jag tror jag vet varför han är så lycklig. Karln är ju hela turneringens största stjärna.
 
Ja, Portugal har en viss Christiano och Italien har...Öh...Buffon...Men ingen annan är i närheten av Zlatans stjärnstatus. Han är nummer 1. Dessutom spelas EM i hans Frankrike och det är som om det vore Z själv som skissat på dramturgin.... Sverige spelar sin första match på Zlatans hemmaarena i Paris...
 
Hur overkligt rätt och vackert känns inte det! Som om det vore ett dataspel skapat av honom själv...
 
Och vi vet att är det något som triggar den gode Z så är det att vara nummer 1. Han älskar den utmaningen. Han älskar den där upplysta scenen. (Det är för övrigt därför han trivdes så bra i Italien... Det är ett land som älskar människor som älskar strålkastarljuset...)
 
Han är i sitt livs form. Han är i harmoni, i balans och han kan helt på egen hand göra för Sverige i sommar vad Diego Maradona gjorde i VM för sitt Argentina 1986, nämligen vinna allting.
 
I EM för fyra år sedan var Zlatan en stjärna bland många andra, spanska, italienska, tyska. Nu är han i särklass turneringens största stjärna.
 
Han älskar det. Sverige älskar det.
Därför borde också du älska det.
 
Jag dricker upp min kaffe och ger mig ut på min löprunda. Det är varmt. Förutom att tänka på Zlatan kan jag inte låta bli att tänka på Polen också...
 
Zlatan skulle rulla upp Polen i ett korvbröd och bre senap på. 
 
Polen vinner aldrig EM.
 
Och tänka sig att stadens bästa barista inte är från Italien...
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela