CURVA BIRRO

Passionerat, subjektivt, poetiskt och välskrivet. Marcus Birro skriver om EM i fotboll. Prisbelönad, omstridd men alltid med tusen ton kärlek till fotbollen.

Irland rankas högre än Sverige och all heder åt svenska supportrar!

Publicerad 2016-06-02 18:38:00 i Allmänt,

 
 
Årets i särklass varmaste dag.
31 grader utanför taxibilen klockan 1727.
 
Kön är som en rirnglande, stekhett anaconda av plåt över Liljleholmsbron. Chauffören trixar sig fram mellan lastbilar, studentflak och bussar och allting tar en evighet.
 
Jag läser att Italien är rankade som nummer 12 i världen enligt Fifa. Belgien är rankade tvåa efter Argentina och Irland är två placeringar före Sverige, nummer 33 respektive 35.
 
Jag vet att man bör låta en sådan ranking virvla lätt som en fjäder men är det inte märkligt att Irland klassas som bättre än Sverige?
 
Det går liksom lite emot den där ogripbara men tydliga känslan av att detta kan vara Sveriges (eller Ibrahimovics) mästerskap.
 
Det känns som om Sverige har något på gång. Samtidigt känns det inte alls bra att Sverige inte stenhårt gått in för att banka in en backlinje att lita på. Med en stjärna som Zlatan, som på egen hand kan avgöra matcher, krävs egentligen bara en pålitilig backlinje. (Nåja. Det krävs en del annat också, någon god strateg på mittfältet och en del annat) men främst krävs en duktig målvakt (det har Sverige) och en inarbetad och fungerande backlinje. Det har inte Sverige...
 
Han kan mycket den gode Zlatan, men han kan inte försvara. Därför är det besynnerligt att fokus inte ligger på försvarslinjen. 
 
I Italien snackar De Rossi om landslaget men får flest frågor om Roma, sitt klubblag. Så där är det i Italien. Landslaget lockar inget vidare alls. Det är iskallt. Fortfarande fylls sporttidningarna i Italien av rykten om spelarövergångar i den egna och andra länders ligor.
 
Det är besynnerligt.
 
Conte sitter och surar över att folket inte verkar bry sig, att landslaget inte har några fans, men det där visste han ju om. Det är så det är.
 
Prandelli var skitförbannad över det där när han avgick 2014. Han sade att spelarna inte hade ett uns stolthet över att få bära landslagströjan.
 
Jag har en italiensk vän som var på plats under VM 2006 på Sverige-Paraguay. Han var helt skakig och förundrad efteråt. Han visste inte ens att det fanns så många svenskar överhuvduatget. 
 
Italien har inga supportrar alls som hänger med landslaget och på hemmaplan sitter de flesta med en blick på skärmen och matchen och den andra någon annanstans så länge det inte är Tyskland i en semifinal eller motsvarade.
 
Så all heder åt svenska fans.
 
Jag vet inte om ni vet det men ni är verkligen i världsklass på att stötta ert landslag. Det ska ni ha all heder av. För er skull hoppas jag att Sverige går långt i EM. Det är ni verkligen värda.
 
Nu sitter jag i skuggan på en balkong och känner pulsen rusa när jag tänker på att snart, snart är vi vekrligen igång med allt detta...
 
Längtar tills det drar igång!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela